Onlajn 47,5 odsto stanovnika Srbije

Bez autora
Jan 08 2013

Građani Srbije u upotrebi Interneta značajno zaostaju za žiteljima EU, a razlike su još drastičnije kada je reč o upotrebi širokopojasnog Interneta, pokazuju statistički podaci za 2012. godinu. Prema istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku, rađenim po Evrostat metodologiji, u Srbiji 47,5 odsto domaćinstava ima Internet priključak, a samo 38 odsto ima širokopojasni Internet.U EU je, prema podacima Evrostata, u 2012. godini Internet priključak imalo dve trećine domaćinstava, a čak 72 odsto domaćinstava imalo je širokopojasnu Internet konekciju.

Onlajn 47,5 odsto stanovnika SrbijeGrađani Srbije u upotrebi Interneta značajno zaostaju za žiteljima EU, a razlike su još drastičnije kada je reč o upotrebi širokopojasnog Interneta, pokazuju statistički podaci za 2012. godinu.

Prema istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku, rađenim po Evrostat metodologiji, u Srbiji 47,5 odsto domaćinstava ima Internet priključak, a samo 38 odsto ima širokopojasni Internet.

U EU je, prema podacima Evrostata, u 2012. godini Internet priključak imalo dve trećine domaćinstava, a čak 72 odsto domaćinstava imalo je širokopojasnu Internet konekciju.

Srbija je, prema prošlogodišnjim podacima, kada je reč o Internetu, otprilike na tehnološkom nivou koji je u EU zabeležen 2006. godine, kada je nešto manje od 50 odsto domaćinstava imalo Internet, a 30 odsto posedovalo širokopojasni priključak.

Iako Srbija u "internetizaciji" mnogo zaostaje za prosečnim evropskim domaćinstvom, rezultati nisu toliko porazni ukoliko se porede sa tehnološki najslabije razvijenim državama EU, na primer Bugarskom, u kojoj Internet priključak ima 51 odsto domaćinstava ili Grčkom i Rumunijom u kojoj pristup Internetu ima 54 odsto domaćinstava,

Srbija se loše kotira u poređenju sa državama regiona koje nisu u EU, pa tako statistika pokazuje da je u Crnoj Gori Internet priključak u prošloj godini imalo 55 odsto domaćinstava (53 odsto domaćinstava sa širokopojasnim priključkom).

U Srbiji, inače, prema podacima iz 2012. godine, personalni računar poseduje 55,2 odsto domaćinstava, a laptop 21,4 odsto.

Internet nikada nije koristilo 48,4 odsto stanovnika Srbije, u poslednja tri meseca pre istraživanja ga je koristilo 48,4 odsto ispitanih, pre više od tri meseca ga je koristilo 1,6 odsto, a pre godinu dana takođe 1,6 odsto ispitanih.

Računar nikada nije koristilo 38,9 odsto građana Srbije, a poslednja tri mešeca ga je koristilo 55 odsto anketiranih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik